Szépség, divat és egészség

Megküzdési tippek, amikor a szorongás nehéz

A szorongással sosem könnyű megbirkózni, és sosem is lesz könnyű. Nem csak idegességnek vagy félelemnek álcázza magát, mivel gyorsan számos fizikai tünethez is vezethet. 

A gyógyszeres kezelés az egyik lehetőség arra, hogy segítsen az embereknek a szorongással együtt élni, és sok embernél bizonyítottan működik. Sajnos néhány ember számára a gyógyszeres kezelés mellékhatásaival való foglalkozás egy másik történet. 

Ezért fontos, hogy megtanuljon néhány természetes módszert is, amelyeket kipróbálhat, ha a szorongás vagy a pánikrohamok lecsapnak. Íme néhány tipp, amelyek segítenek megbirkózni az állapottal, és sokkal könnyebben együtt élni vele. 

Lélegzik

Ha a meditáció szóba sem jöhet, a legegyszerűbb és legkönnyebb dolog, amit tehetsz, hogy csak lélegezz. Koncentrálj a tested azon részeire, ahol érzed a lélegzeted, például az orrodra vagy a hasadra. Lélegezzen be háromig számolva, és lélegezzen ki szintén háromig számolva.

Ha jól lélegzel, és a szorongás helyett a légzésedre koncentrálsz, a negatív érzések eloszlanak, vagy legalábbis gyengülnek egy kicsit, mielőtt észrevennéd. 

A szorongással sosem könnyű megbirkózni, és sosem is lesz könnyű.

Helyszínváltoztatás 

Éjszakánként erősen nyomasztja a szorongás? Nehezen tud elaludni, csak azért, hogy rájöjjön, hogy soha nem is fog eleget aludni, ami még jobban kiborítja? Szó szerint a legrosszabb dolog, ami történhet, az a lefekvés előtti szorongás. 

Ilyenkor segíthet a felkelés, a másik szobába vagy helyre költözés, a tévénézés vagy egy könyv elolvasása. Lehet, hogy csak néhány percbe telik, mire a roham elmúlik. Egy kis időt a szabadban is eltölthetsz, hogy jobban érezd magad. 

Meditálj

A meditáció valószínűleg a legfontosabb dolog, amit tehetsz, ha úgy érzed, hogy a szorongás kezd bekúszni. Ha 5-10 percet szánsz a koncentrált légzésre, az segíthet lelassítani az elmédet és megnyugtatni a szorongás érzését.

A technológiának köszönhetően ma már számos olyan alkalmazás, sőt YouTube-videó is létezik, amely segíthet a meditációban. Itt az a lényeg, hogy te is kipróbáld. Mondhatod, hogy az elméd lecsendesítése lehetséges, de ne feledd: lehet, hogy ez csak egy gondolat, te pedig több vagy, mint a gondolataid. 

Figyeld meg a gondolataidat

Ha már a gondolatoknál tartunk, figyelted már meg, hogy mire gondoltál, mielőtt elkezdtél szorongani? Megpróbálhatod ezeket a gondolatokat papírral és tollal feljegyezni. Az érzelmeid papírra vetése vagy a naplóírás csodálatos szokások, amelyeket kialakíthatsz, hogy jobban megbirkózz a szorongásoddal. 

Ülj együtt a szorongásoddal 

Ha úgy érzi, hogy szorongás kúszik be, keressen egy helyet, ahol le tud ülni. Csukja be a szemét, és határozza meg, milyen érzés. Honnan jön a testedben? A szíve elkezd szaporán verni, vagy változik a légzése? Ha észreveszed, hol nyilvánul meg a szorongó érzelem a testedben, és tudatosítod magadban, lelassíthatod aktív elmédet. 

Bár ezek a tippek nem feltétlenül a szorongás kezelésére szolgálnak, segíthetnek kezelni egy olyan érzelmet, amely az egész életedet eluralhatja. Használja ezeket a megküzdési mechanizmusokat, és legyen ura a szorongásának, ne pedig fordítva. 

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek: