Online pszichoterápia
Szépség, divat és egészség

Az online pszichoterápia növekvő igénye

A mai világban jelenleg vitatkoznak azon, hogy jó-e az  online pszichoterápia. Abszurdumnak tűnik, hogy online történik. Ha tényleg van ilyen, milyen lőnyei vannak? Miért van jelenleg magas kereslet rá?

Függetlenül attól, hogy Önnek vagy egy ismerősének van szüksége pszichoterápiára, esetleg csak érdeklődik a témakör iránt, érdemes tudnia, hogy mik lehetnek az online terápia előnyei.

Nagyobb anonimitás

Ez valószínűleg az egyik legbefolyásosabb és legfontosabb tényező, amely hozzájárul az online tanácsadások népszerűségéhez. Nem számít, hogy az emberek valóban anonimak-e, ha a foglalkozás online történik. Mindemellett még sokkal nyitottabbak is az emberek, teljesen máshogy viselkednek mint személyesen tennék.

Online pszichoterápia

Az elsődleges különbségek között szerepel az a lehetőség, hogy gyorsabban beszéljenek a terápiás kapcsolat személyesebb és kritikusabb kérdéseiről, mint a valóságban. Például a legtöbb megvitatott, az ember számára rendkívül fontos kérdések közé tartozik a gyermekkori bántalmazás, a szexuális zaklatás, egy szeretett személy halálának a feldolgozása, az öngyilkossági gondolatok, az öncsonkító viselkedés, az  öngyilkos hajlam, vagy a krónikus fájdalom és a kezelésének problémája.

Olvassa el a következő cikket is: Megküzdési tippek, amikor a szorongás nehéz

A szorongással sosem könnyű megbirkózni, és sosem is lesz könnyű. Nem csak idegességnek vagy félelemnek álcázza magát, mivel gyorsan számos fizikai tünethez is vezethet. A gyógyszeres kezelés az egyik lehetőség arra, hogy segítsen az embereknek a szorongással együtt élni, és sok embernél bizonyítottan működik.

Egyesek kényelmesebbnek tartják a dolgok online való megbeszélését annak ellenére, hogy az orvosuk talán még nem is tud az őket érintő problémáról.

Ez egy nagyon erős hatás, amibe általában nem gondolunk bele. Végülis hiába az éveken tartó pszichoterápia, ha az ügyfél nem tud megnyílni és beszélni az őt kellemetlenül érintő traumáiról.

Éppen ezért gondolják, hogy az online terápia ugyanolyan hatásos és erős lehet, mint a személyes találkozók. Természetesen az online találkozókhoz szükséges, hogy mint az ügyfél, mind a terapeuta rendelkezzen egy alapvető számítástechnikai ismerettel.

Kérjen szakértői véleményt

Mivel az online valóságban nincsenek földrajzi határok, valószínűleg sokkal könnyebben találhat Önnek megfelelő szakembert, és egy másodvélemény kérése is kevesebb akadályba ütközik így. Például, ha Európában tartózkodik, de tudja, hogy az USA-ban van az Ön számára megfelelő szakember, akkor nem kell aggódnia, mert részt vehet online terápián.

Videó: Pszichoterápia vs. Lelkivezetés

Az online kommunikáció e formája ma már a telemedicina területén általános gyakorlat. Ezért is gondolják úgy, hogy nincs semmilyen akadálya a terápiákba való bevezetésének.

Könnyű kapcsolat

A legtöbb esetben sokkal könnyebb kapcsolatba lépni egy online mentálhigiénés szolgáltatóval e-mailben, mert így a válasz szinte azonnali lehet, és nem kell a terapeuta felhívásával sem bajlódni. Ez eltérő, de ideális esetben egy online pszichoterápiás szolgáltató azonnal válaszol az üzeneteire.

Költség

Végül: az online pszichoterápia gyakran megfizethetőbb a valós életben alkalmazott, személyes pszichoterápiához képest.

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek: