Történelmi térképeket
Tippek

Fontos történelmi térképek a történelemben

1502 Leonardo da Vinci „Imola városterve” című műve

Cesare Borgia római hadvezér 1499-ben meghódította az észak-itáliai Imola városát. Akkoriban a hely feladata az ismeretlen terület védelme volt. Ez késztette Borgiát arra, hogy Leonardo da Vincit megbízza a terület térképének elkészítésével. 

Elég meglepő, hogy Da Vinci olyasvalamivel állt elő, ami némileg ismerősnek tűnik, köszönhetően annak, hogy hasonló madártávlatot használt, mint a mai Google Maps, az úgynevezett ichnográfia. Ez a technika azonban nem volt egyszerű és nem is volt egyértelmű.

Történelmi térképeket
A történelmi térképek lenyűgöző bepillantást engednek a múltba

A da Vinci előtti térképészek főként az úgynevezett ferde perspektívát használták, amely a város különböző magasságait ábrázolta. Da Vinci azonban helyesen következtetett arra, hogy a sík nézőpont sokkal jobban megfelel Borgia vágyainak. 

Mivel azonban abban az időben nem léteztek légi felvételek, da Vinci nem tehetett mást, mint hogy egyszerűen az egyes telkek és építési utak aprólékos méréseire hagyatkozott. Bár esztétikai okokból kisebb torzításokat eszközölt néhány területen, da Vinci város térkép Imola városának némileg pontos ábrázolása, így ez a legrégebbi létező ichnográfiai felvétel.

1851 „Bálnatérkép” Matthew Fontaine Maury tollából

A petróleum feltalálása előtt a fény előállításának kedvelt módszere a bálnaolaj volt. Egyetlen bálnavadász expedíció könnyen több millió dolláros nyereséget hozhatott. Sajnos ez a világ egyik legokosabb tengeri emlősének lehetséges kiirtását is jelentette. 

Ami a helymeghatározást illeti, a Maury által készített térkép a történelmi térképek tekintetében két fő okból kritikus jelentőségű. Az első az, hogy ez egy jó korai példája a ma crowdsourcing néven ismert módszernek. 

A 10 leglenyűgözőbb régi térkép

Maury speciális naplókat fejlesztett ki a vízhőmérséklet és az időjárási széláramlatok nyomon követésére, és ezeket adta át a bálnavadászoknak. A bálnavadászok a bálnatérképet a nyilvántartásukért cserébe kapták. Egy tengerész értékes ékszerként emlegette, amely igen keresett volt a bálnavadászat iránt érdeklődők körében. 

A második ok, amiért Maury térképe fontos volt, az volt, hogy a helymeghatározás új formáját vezette be. Ahelyett, hogy fix pontokra vonatkozó adatokat közölt volna, valami összetettebb és még értékesebb dolgot nyújtott. Előre jelezte azokat a területeket, ahol a hajósok nagyobb valószínűséggel lesznek sikeresek.

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek: