Meddőséget

Mi okozza a női meddőséget?

A teherbeesés nem olyan egyszerű, mint gondolná. Lehet, hogy nem jelent problémát, ha Ön még mindig egyedülálló, és még nem tervezi a gyerekvállalást. Azonban a gyermeket igenis akaró párok számára a női meddőség egy stresszes, félelmetes és életet megváltoztató valóság.

Meddőség – rövid meghatározás

A meddőség olyan szexuálisan aktív párokra utal, akik egy év próbálkozás után sem jártak sikerrel a gyermek megfoganásánál.

Meddőséget
A meddőség kezelése az Ön életkorától, okától és attól függ, hogy mióta szenved a problémától.

Ez az állapot csak az Egyesült Államokban több mint 3 millió párt érint. Körülbelül 30% a férfi tényezők, 40% a női tényezők, 20% a kettő kombinációja, míg 10% ismeretlen okok miatt alakul ki.

Számos dolognak kell történnie ahhoz, hogy a terhesség bekövetkezzen:

 • A nő petefészkében petesejtnek kell fejlődnie 
 • A petesejtnek havonta ovulálódnia kell a petevezetékbe. 
 • A férfi spermájának meg kell termékenyítenie a petesejtet a petevezetékben.
 • Ennek a megtermékenyített petesejtnek át kell haladnia a petevezetéken, és be kell implantálódnia a méh nyálkahártyájába. 

Ha ezen események egyike megszakad, vagy nem történik meg, az meddőséget eredményez.

A női meddőség gyakori okai

A női meddőség körülbelül egynegyede ovulációs problémának köszönhető. Ennek oka lehet a tüszőt stimuláló hormon vagy az FSH és a luteinizáló hormon vagy az LH egyensúlyhiánya, a túl sok vagy túl kevés testtömeg, az agyalapi mirigy daganatai, valamint a hormonokat termelő hipofízis vagy hipotalamusz sérülése.

A termékenységet befolyásoló hormonális állapotok egyéb formái: PCOS vagy policisztás petefészek-szindróma, cukorbetegség, pajzsmirigy-problémák, POF vagy korai petefészek-elégtelenség, és néha Cushing-szindróma.

A nők teherbe esésének képességét más tényezők is befolyásolhatják, beleértve a következőket:

 • A reproduktív traktus problémái, például sérült vagy elzáródott petevezeték, jóindulatú méh mióma, kismedencei letapadás, endometriózis, valamint fertőzés vagy műtét szövődményei
 • Az életkorból adódóan a petesejtek minőségének vagy mennyiségének csökkenése
 • Alkoholfogyasztás, dohányzás vagy drogok fogyasztása 
 • Nemi úton terjedő betegségek, például gonorrhoea és Chlamydia 
 • Bizonyos gyógyszerek, mint nyugtatók, antidepresszánsok, rákellenes szerek, kábítószerek és kalciumcsatorna-blokkolók szedése
 • Orvosi állapotok, például vesebetegség, HIV / AIDS és sarlósejtes vérszegénység 
 • Peszticideknek, mérgező füstöknek, ólomnak és sugárzásnak való kitettség 

Meddőség kezelése

A meddőség kezelése az Ön életkorától, a meddőség okától és a probléma fennálásának idejétől függ. Két csoportba osztjuk őket. Az első a termékenység helyreállítása műtéten vagy gyógyszereken keresztül, a második pedig az asszisztált reproduktív technológiák alkalmazása.

Videó: Az endometriózis meddőséget okozhat?

A termékenységi gyógyszerek jelentik az ovulációs rendellenességgel rendelkező nők fő kezelését. A kezelések alkalmazhatók IUI vagy intrauterin spermium injekcióval is, amely magába foglalja a spermium közvetlen injekcióját a méhbe.

A műtét akkor is lehetőség, ha a meddőség endometriózis vagy elzáródott petevezeték miatt következik be.

Az asszisztált reprodukciós technológia vagy az ART a következő kezelési kategória. Ezek a technológiák magukban foglalják az in vitro megtermékenyítést, az embrió- és a petesejtadományozást, valamint az intracitoplazmatikus spermium-injekciót vagy a spermium közvetlen injekcióját a petesejtbe.

Ha nehezen esik teherbe a női meddőség miatt, mindenképpen forduljon reproduktív endokrinológushoz a probléma diagnosztizálásához és kezeléséhez.

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek:

Copyright Montimed.hu 2022
Shale theme by Siteturner