ABS-érzékelővel

Biztonságos a vezetés rossz ABS-érzékelővel?

Amikor a járműben egy felesleges elektronikai elem meghibásodik, a legtöbb tulajdonos nem tehet mást, mint hogy egy egyszerű, felesleges funkcióktól mentes járművet szeretne. Amint az olyan funkciók, mint a légpumpák vagy a fűtött ülések meghibásodnak a régebbi járművekben, ez gyakran a végüket jelenti. Ezeknek az elemeknek a javíttatása általában többe kerül, mint amennyit a tulajdonos hajlandó költeni. Mi a helyzet akkor az ABS-érzékelővel? Azonnal meg kell javíttatnia a rendszert, vagy a jármű teljes élettartama alatt meg tud birkózni a világító ABS-jelzőfénnyel?

ABS-érzékelővel
Az ABS érzékelők az első kerekekbe vannak felszerelve, a hátsó tengely területén található további érzékelővel

Előbb-utóbb meg kell javíttatnia az ABS-t. Elmúltak azok az idők, amikor úgy tekinthetett arra, hogy autója már nagyszerű munkát végzett azzal, hogy egyik pontból a másikba vitte Önt. 

A blokkolásgátló fékek a 2000-es évek elején váltak a járművek alapfelszereltségévé, és ma már nem csak egyszerű opció, hanem inkább alapfelszereltség. Jelenleg lehetetlen olyat találni, amiben ne lenne blokkolásgátló, mivel ez egy olyan biztonsági funkció, amelynek megléte minden új autóban elvárás és előírás.

Mivel ma már szinte minden járművet blokkolásgátlóval szerelnek fel, szinte biztos, hogy ezek az alkatrészek előbb-utóbb meghibásodnak. Ha a legtöbb állami ellenőrzés nem is követeli meg igazán, hogy az ABS-érzékelőnek teljesen működőképesnek kell lennie ahhoz, hogy átmenjen, soha ne feltételezze, hogy ez nem olyan kritikus, mint a felfüggesztés vagy a motor. 

Az ABS gyakori hibája a keréksebesség-érzékelő hibája. Nem úgy, mint a túlmelegedést jelző hőmérsékletmérő vagy olajlámpa, a vezetőnek nem kell azonnal félreállnia és leparkolnia a járművét. Az ABS-ben az a legjobb, hogy a jármű mindig a hidraulikus fékrendszert használja, bármi legyen is az ABS állapota. Feltéve, hogy a mechanikus fék hardvere biztonságos és sértetlen, beleértve a forgórészeket, a betéteket és a féknyergeket, a fékek továbbra is működhetnek az autó megállításához. 

Működhetnek a fékek ABS nélkül? 

Ha a világító műszerfény az ABS meghibásodását jelzi, nem kell pánikba esnie, mégis minél előbb intézkednie kell. Ha például az ABS-érzékelőben elszakadt egy vezeték, akkor az egész ABS-rendszer le fog állni, mert a kezdeti önellenőrzés sikertelen lesz. Attól függően, hogy az Ön területén milyen gyakran fordul elő rossz útfelület vagy az évszak, ez egyes járművezetők számára több problémát fog jelenteni, mint másoknak.

Videó: Az ABS érzékelők tisztítása

A téli hónapokban a csúszós felületen történő fékezés olyan érzést kelt, mintha a járművében egyáltalán nem lenne ABS, mivel csökken az irányíthatóság, hiányzik a kormányzás és a kerekek blokkolnak. A fékek azonban megtartják a kezdettől fogva kapott funkcionalitást, de ezúttal nem lesz olyan elektronikus képesség, amely rossz helyzet esetén segíthet a vezetőnek. 

Jó oka van annak, hogy az ABS-érzékelő lámpája sárga színű. Ez azt jelzi, hogy óvatosnak kell lenni vezetés közben, de anélkül, hogy azonnal meg kellene állni. Győződjön meg róla, hogy a rendszert a lehető leghamarabb ellenőrzik.

Tetőbox

Rengeteg hely egy egyszerű vásárlással az autójához

A tetőboxok nagyszerűek, ha több dolgot kell szállítani, mint ami az autó csomagtartójába befér. Még ha egy hatalmas kisbuszod van is, mindig van egy tárgy, amit hátra kell hagynod, mert az autó egyszerűen túlságosan tele van!

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek:

Copyright Montimed.hu 2022
Shale theme by Siteturner