Technológia és számítástechnika

A mobilozás és a telefontokok használatának története Magyarországon

Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy szinte minden magyarnak van okostelefonja, vagy ha nem is okos, de mobiltelefonja. Egy ezzel kapcsolatos felmérés arra mutatott rá, hogy az okostelefon-felhasználók száma az országban 6,2 millió, ráadásul a trendek növekednek. Vagyis egy hatalmas piacról van szó, ahol nem csak a telefonok, de az olyan kellékek eladása is dinamikusan növekszik, mint amilyenek a telefontokok.

A lakosság többsége a kétezres évek elején vásárolta meg első mobiltelefonját, amelyet a következő évtizedben cserélt le okostelefonra, amely már minden földi jóval el volt látva, de elsősorban internetes kapcsolattal. Az első időszakban még nem volt jellemző a telefontokok és más kiegészítők vásárlásra, amire két nagyon kézenfekvő magyarázat létezik. Az egyik, hogy akkor még nem igazán terjedt el ez a trend és nem is túl sok modellhez gyártottak telefontokokat, a másik pedig, hogy akkoriban a telefonok méreténél az volt az irányvonal, hogy azok minél kisebbek legyenek, így pedig stabilan tudtuk a markunkban tartani a telefont, ezért aztán a telefontokok használata is indokolatlannal tűnt.

Választhatsz olcsóbb, közepes és magas árfekvésű telefontokok közül.

Három évtizedes történet

Pedig, annak ellenére, hogy a többségünk az új évezredben vált mobilfelhasználóvá, maga a szolgáltatás sokkal korábban indult el Magyarországon, egészen pontosan 1990-ben. Budapesten a Száva utcai leadótorony 1988-ban készült el, ezt használta fel a Matáv és a US West International nevű amerikai cég által létrehozott Westel két évvel később, hogy üzembe helyezze az első bázisállomást.

A régió országaihoz képest Magyarországon a mobilozás egyébként sokkal gyorsabban terjedt el. Ennek egyik oka az üzletágban dolgozó szakemberek szakmai hozzáértése volt, a másik pedig a történelmi előzmény. Kabaréjelenetek, anekdoták születtek arról, milyen nehéz volt az országban vezetékes telefonhoz jutni. Várólisták voltak, hiányosak voltak a technikai lehetőségek, volt aki évtizedekig várt a sorára. Úgyhogy, amint lehetőség nyílt arra, hogy ezt a korlátozást átlépjük és végre saját számot, telefont kapjunk, sokan ugrottak és már vásárolták is első mobiljaikat.

Olvassa el a következő cikket is: A domain ellenőrzés fontossága a vállalkozások számára

A domain-ellenőrzés több okból is fontos a vállalkozások minden típusa számára. De mi is az a domain-ellenőrzés egyáltalán? Ahhoz, hogy teljes mértékben megértse, miről szól a domain-ellenőrzés, először is tudnia kell, mi is az a domainnév. 

Ez volt az oka annak, hogy amellett, hogy a kilencvenes években jellemzően a cégek, vállalkozások szereztek be mobiltelefonokat, számos magánszemély is ez a lépés mellett döntött, megunva a sükettelefonozást, még ha ez kezdetben ráfizetéses üzlet is volt.

Kell egy jó telefontok

Ma már ez persze történelem. Ahogy cikkünk elején már jeleztük, Magyarországon több mint hatmillió okostelefon van forgalomban. A telefonok értékesítése mellett fellendült a különböző kiegészítők iránti kereslet is, amelyek közül élen járnak a telefontokok. Nagyon sokféle típusú, anyagú, tervezésű telefontok közül választhatunk, amiről megggőződhetsz, ha szétnézel webshopunkban, ahol szűrhetsz modell, méret, árfekvés szerint.

Ha pedig feltennéd a kérdést, miért is lenne szükséged telefontokokra, erre adhatunk egy rövidebb és egy hosszabb választ is. A rövidebb, hogy csak, de persze, ez csak vicc. Ha megnézed a telefontokok kínálatát, te magad is láthatod, hogy a kínálat végtelen. Választhatsz olcsóbb, közepes és magas árfekvésű telefontokok közül. Ha csak a képernyőt szeretnéd védeni, akár egy képernyővédő fólia is megteszi, de ha olyan a munkád, vagy olyan helyeken jársz, ahol nagyobb a sérülés veszélye, akkor találsz masszívabb anyagból készült telefontokokat is.


Emellett, nem kell a szót annak legszűkebb értelmében értelmezni, ugyanis a telefontokok között olyan formabontót is találhatsz, amit a karodra tudsz rögzíteni és nagyszerűen szolgálhat futás, kerékpározás közben.

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek: