Méhkaptár mérleg

Hogyan használja a méhsejtmérleget?

A méhkaptár mérleg egyfajta digitális nyomatékadapter, amely egy speciális emelőtartóval rendelkezik, amelyet a méhcsaládok mérésére használhat. A nyomatékadaptert úgy hozták forgalomba, hogy arra használják, hogy mérje, mennyire van meghúzva egy csavar vagy anya. Találhat egy műanyag hordtáskát, amely tartalmazza a készülék használatára vonatkozó használati útmutatót, ha valaha is szüksége lenne rá. Míg ez a nyomatékadapter csak közönséges, a különleges kialakítású emelőtartó az oka annak, hogy ez a beállítás egyedülálló és hasznos a kaptárak mérlegeléséhez.

A kezdeti beállítási folyamat 

Valószínűleg egy átlátszó műanyag fóliadarab fog kilógni az elemfedél alól a nyomatékadapter mögött. Ennek az a célja, hogy a készülék a szállítás során ne kapcsoljon be újra és újra, és ne használja feleslegesen az akkumulátort. A műanyagot csak el kell távolítania anélkül, hogy eltávolítaná az elemfedelet. 

Méhkaptár mérleg - teljesítmény kijelző
Kaptármérleg működésének bemutatása

A készüléket az M gomb megnyomásával és elengedésével kapcsolhatja be. A kijelzőn átmenetileg cAo jelenik meg. A készülék hangjelzést ad, és a piros LED egyet villog. A készüléket kg-cm-ben történő mérésre állították be, amit a kijelző jobb alsó részén láthat. Csak nyomja meg, majd engedje fel kétszer az U gombot, így kg-cm-ről in-lbs-re válthat. Kapcsolja ki a kijelző bal felső sarkában található, lefelé mutató egyenes nyilat. Ehhez egyszer nyomja meg és engedje fel a T gombot. 

Most már használhatja a készüléket a kaptárak mérésére. Feltéve, hogy nem változtat rajta, a kezdeti beállítások az akkumulátor cseréjéig vagy lemerüléséig változatlanok maradnak. De erősen ajánlott, hogy a mérések elvégzésekor ellenőrizze ezt a kijelzőt, ha véletlenül megváltoztatná a beállításokat. 

Hogyan működik a méhkas mérleg?

Valójában nagyon egyszerű mérlegelni a méhcsaládokat. A kezdéshez össze kell szerelnie a mérleg összes alkatrészét. Csatlakoztassa a nyomatékadapter férfi végét a ½”-os meghajtás 3/8″-os meghajtó adapteréhez. Csatlakoztassa az adapter hímvesszős végét az emelőtartó négyzet alakú kivágásához. Csatlakoztasson egy 1/2″-os megszakító rudat vagy meghajtású racsnit a nyomatékadapter női végéhez. 

Méhkaptár mérleg és alkatrészek
Hol van a méhkaptár mérleg és minden alkatrész beépítve

Ezután a mérleggel szinte bármit lemérhet, amire szüksége van vagy amit csak akar. Csak a tárgy egyik oldalát vagy végét kell elég magasra emelnie ahhoz, hogy a konzolt nagyjából középen be tudja helyezni és fel tudja emelni alatta. Csak be kell kapcsolnia a készüléket, és az 1/2″-os racsni segítségével stabilan és lassan el kell forgatnia az óramutató járásával megegyező irányban az emelőtartót, amíg a tárgyat körülbelül ¼” magasságig nem emeli. A készülék azonnal megjeleníti a súlyt, és Ön leteheti a tárgyat. 

A feltüntetett érték a tárgy teljes súlya fontban, feltételezve, hogy a tárgy súlya többé-kevésbé egyenletesen oszlik el. A súly rögzítése után nyomja meg és tartsa lenyomva az M gombot legfeljebb 2 másodpercig, hogy a kijelzőn nulla jelenjen meg. 

Ha szeretné, megpróbálhat egy-két mérést végezni, majd összehasonlíthatja őket, vagy meghatározhatja az átlagot. Vegye figyelembe, hogy sokkal könnyebb lenyomni a racsnit, mint felfelé húzni. Az is nagyon fontos, hogy a nyomatékadapter ne érjen semmihez a mérés közben. Ha ez megtörténik, a leolvasott értékek helytelenek lesznek, és a végén megsérülhet a műanyag ház. Ha nehezen látja a kijelzőt, a nyomatékadapter háza elforgatható a tengely körül a nyolc különböző pozíció egyikébe. 

A méhcsaládok mérlegelése

Ahhoz, hogy a leolvasások pontosabbak legyenek, a kaptárat úgy kell felállítania, hogy a kaptártestek fogantyúi a kaptár hátsó és első részén legyenek. Mivel a méhek a mézkészítés során a nektárt a méhsejtekben tárolják, fontos, hogy a kaptár összes méhsejtjét hasonló módon emelje meg a méhmérleggel. Ha a fogantyúk hátul és elöl vannak, a fésűk merőlegesen állnak a kaptár hátuljára, és itt fogja elvégezni a méréseket. 

A kaptárak szitázott padlójának alsó hátsó részén található egy nyílás, amelyet gyakran használnak a varroa atka tábla behelyezésére. Ez az ideális hely az emelőtartó beillesztésére minden alkalommal, amikor a kaptárat mérlegeli, vagyis ha a kaptár nem a földön, hanem valamilyen állványon áll. 

Az is választható, hogy a kaptártest egyik részének sarkai alá fém alátétek elhelyezésével rést alakítunk ki a padló és a kaptár alsó teste között. Alakítson ki elegendő helyet az emelőkonzol behelyezéséhez. Az alátéteket a végtelenségig elhagyhatja, feltéve, hogy minimális hely marad ahhoz, hogy a méhek a kialakított résen keresztül ki- vagy bemehessenek. Távolítsa el a kaptár tetejét, és ne felejtse el minden mérésnél nagyjából középre helyezni az emelőkonzolt. 

Ne feledje, hogy a méz általában nagyon nehéz. Sok új méhész nem igazán tudja, hogy ez milyen nehéz lehet. Ha nehéz a kaptár, az azért van, mert rengeteg raktár van benne. Maga a fából készült kaptár, a viasz, a virágpor, a méhpempő és a méhek a teljes súlynak csak egy apró töredékét teszik ki. 

Nos, mit jelentenek a méhsejtmérlegeden leolvasott súlyértékek? 

Először is meg kell határoznia a kaptár hozzávetőleges súlyát, ha nincsenek raktárai. A meghatározásnál nagyobb súly az Ön által etetett cukorszirupból vagy mézből származik. Minden kaptárelemnek megvan a maga súlya. 

Még mindig sok fontos dolog van, amit tudnia kell a méhmérleg használatának a kaptárkezelésbe való integrálásáról. Mindenképpen folytassa a kaptár súlyának ellenőrzését, hogy biztos lehessen abban, hogy erőfeszítései kifizetődnek, és garantálja, hogy kaptárja nagyszerű és egészséges állapotban van.

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek:

    Nem található
Copyright Montimed.hu 2022
Shale theme by Siteturner